20 Ekim 2016 Perşembe

Herkes Cildini Nemlendirmeli Mi?

   Özellikle yağlı ciltlilerin sıklıkla yanılgıya düştükleri bir mevzudan bahsetmek istiyorum. Yağlı bir cildiniz varsa nemlendirici kullanmak cildinizde gerçekten de sivilcelenmeye sebep olur mu? Kuru ciltliyseniz nemlendirici tercihiniz nasıl olmalı? Normal citliler herhangi bir nemlendiriciyi kullanabilir mi?
   Sizce cilt yaşlanması nedir? Kırışıklar? Lekeler? Sarkmalar? Peki bu yaşlanmaya sebep olan nedir? Yıllar mı? 
Bugün bu soruları cevaplandırmak niyetindeyim..

   Zaman içinde cildiniz nemini kaybeder. Bunu hepimiz biliyoruz. Ve aslında yaşlanmanın perde arkasında bu nem kaybı yatar. Cildin yenilenmesi için birçok etmen var. Örneğin akşam 10-sabah 6 arasında uyunan düzenli uykuların yerini hiçbir anti-ageing krem tutamaz. Çünkü gecenin bu saatlerinde uyuduğunuz zaman cildinizi yenileyip yaşlanmanızı yavaşlatan Melatonin isimli bir hormon salgılarız. Cildin gerginliğini sağlayan kolajen isimli proteini de duymuşsunuzdur. Tüm bu yapısal elementler etkinliğini su varlığında gösterir. Cildiniz su kaybettikçe onarımı güçleşir. Yaşlanma süreciniz hızlanır. Lekelenmeler artar. Kırışıklıklar artar. Sarkmalar artar...
   Evet herkesin içtiği su elbette ki cildine nem sağlıyor. Ama vücudumuz yaşlandıkça gerekli nemi tutmayı ve cildimize iletmeyi başaramıyor. Bu yüzden topikal bir nemlendirme özellikle yaş ilerledikçe daha da gerekli hale gelir.

   Peki yaşlanma ne zaman başlar?

    Adolesan dönemin yani tahminen 22-23 yaşların ardından vücudumuz gelişimini tamamlayıp yaşlanma dönemine girer. Bu dönemden itibaren cilt su kaybetmeye de başlamış olur. Yani ergenlik döneminin hemen ardından cilt nemlendirme artık ciddi bir önem taşır. Aslında tam da bu yıllarda cildimiz bebekliğimizde ki kadar olmasa da güzellikte zirve yapmıştır. Yaşlandıkça güzelleşmeniz mümkün elbette ama bu cildiniz için geçerli değil. Hatta 30lu yaşlarda ilk mimik çizgilerinizle de tanışınca daha genç haldeki cildinize özlem duyarsınız. Bu yaşam periyodunun hangi döneminde olursak olalım hiç bir şey için geç değil.

   Düzenli nemlendirici kullanmak yaşlanmayı yavaşlatır.


    Cilt tipiniz ne olursa olsun cildinizin nem oranını normalin üstünde tutmak yani nemlendirici kullanmak yaşlanmanızı geciktirecektir. Gün içerisinde hepimizin cildinden su buharlaşarak uzaklaşır. Yağlı ve kuru ciltlerin bu noktada bir ayrımı söz konusu. Yağlı ciltlerin yağ ve sebum salgısındaki fazlalık sebebiyle cildin doğal neminin kaybı daha az olur. Ancak bu aşırı yağ oranı da sivilceye sebep olur. Yani yağlı ciltliler geç yaşlanır ancak kuru ciltliler de daha az sivilce problemi yaşar. O zaman ne mutlu normal ciltlere :) Tabi cilt tipiniz yağlı da olsa zamanla sizin de cildinizin nem oranı düşer ve yaşlanırsınız. Bu yüzden nemlendirici kullanmanız gerekli.

   Nemlendirici Seçimi


   Nemlendiriciler işlev bakımından iki tip bileşen taşır. Cilt yüzeyinde tabaka oluşturan bileşen, ve nem sağlayan bileşen. Bu şekilde cilde hem su takviyesi yapılır hem de cildin üstünde tabaka oluşturularak su kaybı azaltılır. Kuru ciltlilerin cilt yüzeyinde tabaka oluşturan bileşene doğal yağ ve sebum salgıları düşük olduğu için daha çok ihtiyaç duyarlar. Yağlı ciltliler ise sebum ve yağ fazlalığını dengeleyen ve nem takviyesi yapan bir krem kullanmalıdır. Bu yüzden örneğin yağsız jel kremler, veya sebum baskılayıcı içeren düşük yağlı kremleri tercih edebilir. Kuru ciltliler ise bitkisel yağlar barındıran (örn:avokado yağı) kremleri tercih edebilirler. 

    Ergenlik Döneminde Nemlendirme


   Özellikle sivilce problemi yaşıyorsanız sebum ve yağ bezi baskılayıcı kremler kullanabilirsiniz. Halk arasında bunlara kurutucu krem dense de aslında cildinizin nemini azaltmayı amaçlamaz. Aksine yağ salgısını azalttıkları için nem takviyesinde bulunan bileşenler de içerirler. Ancak eğer medikal bir yağ baskılayıcı krem veya hap kullanıyorsanız ekstra nemlendiriciye ihtiyaç duyabilirsiniz. Bunun için lütfen doktorunuza veya eczacınıza (ve tabi ki bana) danışın.Ergenlik döneminde iseniz ve kuru ciltliyseniz cildinize uygun oranda nemlendirme sağlayan bir krem kullanmanızı size de tavsiye ediyorum.

Özetle hangi yaşta olursanız olun özellikle yaşlanmayı önlemek ve cilt yenilenmesini ve güzelleşmesini desteklemek için, cilt tipinize uygun bir nemlendirici kullanmanız çok önemli.


4 yorum :

  1. Merhaba blogunuz çok güzel. Doktor bana roacutain hap yazdı, yamımda da krem. Krem bitti yüzüm kuru kuru oluyor ne yapmalıyım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim <3 :) Bahsettiğin kremin adını da söyleyebilir misin?

      Sil
  2. bu güzel paylaşım için teşekkürler...

    YanıtlaSil